מילון מונחים

במטרה להקל על תהליך החיפוש במילון המונחים להלן ניווט מהיר:

אנדומטרין
פרוגסטרון הניתן לתמיכה לוטאלית תרופה לעיבוי רירית הרחם, האישה לוקחת את התרופה מהביוץ במשך  שבועיים עד לבדיקה ההריון. אנדומטרין מוחדר לנרתיק (מצורף מוליך להקלה על התהליך). עוד על תרופות פריון.

אנטגוניסטים ל GnRH
תרופה אנטגוניסטית החוסמת באופן מיידי (תוך מספר שעות) את בלוטת יותרת המוח, ניתנת לאחר התחלת הגירוי ההורמונאלי למניעת הביוץ. עוד על תרופות פריון.

בדיקת פוריות
בדיקות פוריות נעשות במטרה לזהות את בעיית הפוריות ולהציע את הטיפול הטוב ביותר עבור האישה. למאמר על בדיקות פוריות שונות.

ביוץ
ביוץ הוא תהליך יציאת ביצית בשלה מהשחלה. ביוץ ספונטני מתרחש אחת ל 28 ימים.
הביוץ מתרחש כאשר ביצית "בשלה" משתחררת מהשחלה אל החצוצרה והיא מוכנה ו"מחכה" להפריה. לכל אישה כשהיא עוד ברחם אמה יש לה כ 6-7 מיליון ביציות , בעת הולדת נשארות כ 2 מליון ביציות וכאשר היא מגיעה לגיל ההתבגרות בו מתחילים לבייץ ממתינות רק כ 300-400 אלף ביציות. תהליך הפחתה זה של ביציות נובע מתהליך הקרוי אטרזיה בו יש הרס מואץ של זקיקים במהלך חיי האישה. בכל חודש בדרך כלל משתחררת רק ביצית אחת. ימי הביוץ אינם קבועים שכן לחץ וגורמים אחרים יכולים לגרום לשינוי מועד הביוץ. המחזור החודשי יופיע גם אם לא התקיים תהליך הביוץ. להסבר מקיף יותר בנושא ביוץ.

ביצית
תא רבייה נקבי. נוצרת בשחלות. הביצית מכילה חצי מכמות הכרומוזומים (המטען הגנטי). הביצית גדולה יותר מתא זרע ומכילה חומרי הזנה על מנת לאפשר הפרייה.

בנק הזרע
מאגר תרומות זרע המוחזקת בטמפ' של מינוס 195 מעלות צלסיוס. תרומת הזרע נבדקת ובמקרה שהתגלתה כתקינה, היא מוצעת לנשים הרוצות להיכנס להריון. פרטיי התורם נשארים חסויים. עוד על בנק הזרע.

בעיית פוריות
בעיית פוריות אצל בני זוג מוגדרות כחוסר יכולת להביא ילד לעולם לאחר קיום יחסי מין בלתי מוגנים במשך שנה שלמה, בין 10%-15% מהזוגות נתקלים בבעיות פריון.
בעיות הפוריות יכולות להתבטא אצל נשים , גברים ואף אצל שני בני הזוג. למאמר בנושא בעיות פוריות.

בעיה בתנועתיות ובחיות של תאי הזרע
תנועתיות נמוכה של הזרע לרוב נובעת מבעיה באשך עצמו ויכולה לנבוע מזיהום, קיום של נוגדנים, חסימה חלקית, בעיה תורשתית או בעיה נרכשת. (השם המקצועי של בעיות במספר תאי הזרע הוא אסתנוספרמיה). עוד על בעיות פוריות.

בעיה במבנה הזרע הקרוי מורפולוגיה
שינוי במבנה הזרע יכול להיות בראש, בצוואר או בזנב תא הזרע. פגיעה במבנה הזרע פוגעת ביכולת שלו להפרות את הביצית. (השם המקצועי של בעיות במספר תאי הזרע הוא טראטוספרמיה). עוד על בעיות פוריות.

בעיות מכאניות אצל האישה
בעיות מכאניות יכולות להתבטא בצוואר הרחם כתוצאה מזיהום (צרביסטיס), נזק צווארי (לאחר ניתוח בצוואר הרחם לדוגמא), נוכחות נוגדנים בריר הצווארי. בנוסף קיימות בעיות מכאנית ברחם כתוצאה מקיום מחיצה, שרירן או פוליפ תוך רחמי אשר אינם מאפשרים השתרשות של הריון. עוד על בעיות פוריות.

גיל האישה
הינו אחד הגורמים המשפיעים ביותר על פריון האישה מאחר ומהלידה ועד הבלות יש הידלדלות מתמדת של מאגר הביציות של האישה. הידללות זו מואצת מגיל 37 לערך. עוד על פוריות האישה כתלות בגיל האישה.

הזרעה תוך רחמית
הזרעה תוך רחמית מתבצעת כאשר קיימת בעיה באיכות תאי הזרע. לאחר ביצוע השבחת זרע, מוזרק זרע שעבר השבחה אל תוך חלל הרחם של האישה. פעולה זו מאפשרת לכמות גדולה יחסית של זרע להגיע אל המקום בו אמורה להתרחש ההפרייה ובכך גדלים הסיכויים להפריה טבעית. הזרעה תוך רחמית מבוצעת קרוב ככל האפשר למועד הביוץ וזאת על מנת להגדיל את הסיכויים להפריה והתפתחות של הריון תקין. עוד על הזרעה.


החזרת הביצית אל החצוצרה
החזרת הביצית המופרית אל החצוצרה דומה לטיפול הפריה חוץ גופית, לאחר הפריית הביצית מועברים התאים אל תוך החצוצרה מתוך מחשבה כי הסיכויי להקלטות העובר גבוהה יותר בסביבתו הטבעית (חצוצרה) מאשר במעבדה. עוד על טיפולי פוריות.


החזרת עוברים מוקפאים
ביציות מופרות או כפי שמתייחסים אליהן – עוברים מוקפאים אשר לא הוחזרו לרחם במחזור טיפול טרי נשמרים בהקפאה ומחוזרים בהמשך במחזורי טיפול הקוראים החזרת מוקפאים. הפשרת הביצית נעשית בכמה שלבים כאשר חשוב לזכור כי העוברים עלולים לא לשרוד את תהליך ההפשרה. במהלך הטיפול האישה נוטלת אסטרוגן (טיפול פומי) המיועד לעבות את רירית הרחם ולהכינה לקליטת הריון. כאשר עובי רירית הרחם 6 מ"מ ומעלה מתווסף טיפול בפרוגסטרון ובזמן המיועד מוחזר העובר או מוחזרים העוברים לחלל הרחם. עוד על טיפולי פוריות.

המחזור החודשי
המחזור החודשי מתחיל בגיל ההתבגרות והוא מסמן כי נערה הגיעה לבשלות מינית. אם המחזור הוא רציף וסדיר (יחסית) הרי שהאישה בריאה והתהליכים הביולוגיים בגופה מתרחשים כסדרם. נהוג לחשוב כי המחזור הינו הדימום, היות וזהו הסימן החיצוני המובהק ביותר אך עלינו לזכור כי גופה של האישה נמצא בשינויים תמידיים והדימום הינו רק שלב אחד מתוכם. עוד על המחזור החודשי.

הפריה חוץ גופית
במהלך הפריה חוץ גופית המפגש בין תא זרע לביצית נעשה במעבדה תחת תנאים מבוקרים. לאחר שנשאבות הביציות מגוף האישה. הן מונחות בצלוחית יחד עם תאי הזרע. ברגע שנוצרת הפרייה מועברות הביציות המופרות לאינקובטור לצורך התחלקות התאים של הביצית המופרית. האישה נוטלת תרופות לעיבוי רירית הרחם ולאחר חמישה ימים מוחזר עובר אחד או יותר אל רחם האישה. עוד על הפריה חוץ גופית.

השבחת זרע
גברים בעלי איכות זרע ירודה יקבלו טיפול הנקרא השבחת זרע. מטרת הטיפול לאתר את תאי הזרע הפעילים על מנת להגדיל את הסיכויים להתעברות האישה. במסגרת הטיפול הזרע ישטף ותאי הזרע יופרדו מנוזל הזרע. בשלב השני תאי הזרע יעברו תהליך של ברירה ומיון ויבחרו רק תאי הזרע האיכותיים ביותר בעלי כושר תנועה וצורה תקינה. בסיום התהליך נשארת דגימת זרע איכותית יותר, איתה ניתן לבצע הזרעות תוך רחמיות או הפריות ביצית. עוד על השבחת זרע.


השראת ביוץ
נשים עם הפרעות בביוץ חלקן על רקע שחלות פוליציסטיות יקבלו טיפול פוריות הנקרא השראת ביוץ או גרימת ביוץ. מטרת הטיפול היא להגביר את הסיכוי לביוץ תקין. במסגרת טיפול הפוריות תקבל האישה כדורים מסוימים במשך חמישה ימים. הביוץ יתרחש לאחר 5-8 ימים. הכדורים גורמים להיפותלמוס להפריש כמות מוגברת של אסטרוגן, כמות גדולה יותר של אסטרוגן מסייעת לגדילת הזקיקים ולהבשלת הביצית. עוד על טיפולי פוריות.

וריקוצלה
בעיה נוספת ומרכזית לאי פריון הגבר הגורמת לפגיעה גם במספר תאי הזרע וגם בתנועתיות של תאי הזרע. הוריקוצלה הינה התרחבות של ורידי האשך הנובעת מפגיעה בשסתומי הורידים, מונעת ניקוז של דם ורידי מהאשך וכתוצאה מכך מאפשרת עליה של הטמפרטורה באשך והצטברות של פסולת. עוד על בעיות פוריות.

זקיק
שק בשחלה אשר בו מתפתחת הביצית. בכל זקיק מבשילה ביצית אחת. עוד על זקיקים.

חסימה של מעבר תאי הזרע
חסימה של מעבר תאי הזרע מהאשך לשופכה יכולה לנבוע ממחלה זיהומית, מחלות מין, טראומה או בעיה מולדת. (השם המקצועי של בעיות במספר תאי הזרע הוא אוליגוספרמיה). עוד על בעיות פוריות.

טיפולי פוריות
מכלול הטיפולים האפשריים כאשר מתגלית בעיית פוריות. למאמר בנושא טיפולי פוריות.

כרומוזומים
מולקולת דנ"א המכילה את המידע הגנטי. במצב התקין בכל תא אנושי ישנם 46 כרומוזומים: 23 מהאם ו-23 מהאב (22 זוגות הניקראים זוגות אוטוזומלים המסומנים במספרים מ 1 ועד 22 וזוג אחד של כרומוזומי מין הידועים בשמותיהם כרומוזום X וכרומוזום Y ).

מחזור טיפול
מחזור טיפול הינה התקופה בה האישה נמצאת בטיפול פוריות מחזור הטיפול מתחיל בקבלת ההורמונים והזריקות (לרוב זהו ביום הראשון של הדימום הוסתי אך לעיתים מחזור טיפול עשוי להתחיל באמצע החודש כלומר שבועיים לפני הדימום הוסתי של מחזור הטיפול התרופתי). שיא מחזור הטיפול נחשב השאיבה והחזרת הביציות. במידה והטיפול לא מצליח והאישה מקבלת ווסת (כלומר היא לא נכנסה להריון) הרי שהושלם מחזור טיפול ועתה עלינו להתחיל מחזור טיפול חדש.

מחזור טיפול טבעי
מחזור טיפול טבעי מבוסס על הביוץ הטבעי של האישה –הטיפול מיועד לנשים אשר יש להן מחזורים סדירים ומעוניינות לנסות להרות ללא הורמונים תחילה וכמו כן מתאים לנשים מבוגרות שגם ככה נוצרת אצלן רק ביצית אחת תקינה והזריקות להגברת הביוץ לא עוזרות. יעילותו של טיפול זה נמוכה שכן ביצית אחת מבייצת במחזור טיפול זה.

מחשבון ביוץ
מחשבון המציג את ימי הביוץ המשוערים על ידי חישוב מועד הווסת האחרונה ומשך המחזור.

מיקרומניפולציה
מיקרומניפולציה הוא סוג של הפריה חוץ גופית בתהליך בו תא זרע בודד מוזרק ישירות לביצית. טיפול זה מבוצע במחזורי טיפול ראשון בו מחולקות הביציות להפריה חוץ גופית רגילה ולמיקרו מניפולציה וזאת על מנת ללמוד יותר על כושר ההפרייה של הביצית. הטיפול מבוצע מראש במקרים של איכות זרע נמוכה (כושר התנועה פגום, ספירת זרע נמוכה, צורה לא תקינה וכו'). עוד על מיקרומניפולציה.

ספירת זרע נמוכה
מספר תאי זרע קטן ביחס לנפח או העדר מוחלט של תאי זרע (נקרא אזוספרמיה) יכולים לנבוע מבעיה בייצור תאי זרע באשך או מחסימה של מעבר תאי זרע מהאשך לשופכה. פגיעה בייצור של תאי זרע יכולה לנבוע בין היתר מסיבה של פגיעה מרכזית במח או מפגיעה באשך עצמו (כגון טראומה/ניתוח/אשכים טמירים וכו'). יתכנו גם גורמים סביבתיים כמו:שימוש בסמים, כימותרפיה בעבר וכו'. עוד על בעיות פוריות.

עובר
שמו של היצור הגדל בתוך רחם האישה החל מרגע ההתעברות ועד ללידה.

עקרות הלכתית
מצב שבו ימי הביוץ של האישה חלים בימים הנקראים "שבעה נקיים" בהם אסור לאישה על פי ההלכה לקיים יחסי מין. עוד על בעיות פוריות.

פרוטוקול
פרוטוקול הינו השילוב התרופתי המסוים שנקבע עבור כל אישה, הרופא הוא זה שמחליט מה יהיו התרופות ומה המינונים שיש לקחת וזאת בהתאם לבעיית הפוריות, גיל האישה, מבנה גופה, תגובות קודמות לטיפולים, גירוי יתר בעבר ועוד. לעיתים הפרוטוקול משתנה במידה והטיפול התרופתי לא מצליח.

שחלות פוליצסיטות
שחלות המכילות זקיקים מרובים אך קטנים אשר אינן מאפשרות ביוץ חודשי סדיר ועקב כך אי פריון. זוהי בעיה שכיחה ובהחלט ניתנת לטיפול. עוד על שחלות פוליצסטיות.

תא זרע
תא רבייה זכרי. נוצר באשכים. תא זרע מכיל חצי מכמות הכרומוזומים (המטען הגנטי). תא הזרע קטן פי 100 מהביצית ובעל כושר תנועה.

תרומת ביציות
אחת הדרכים להיכנס להריון היא באמצעות תרומת ביצית. האופצייה קיימת כאשר בני זוג לא מצליחים להביא ילד לעולם והבעיה נמצאת אצל האישה (ביציות באיכות נמוכה) או כאשר גברים נמצאים המערכת יחסים חד מינית ורוצים להביא ילד לעולם. עוד על תרומת ביצית.

תרומת זרע
אחת הדרכים להיכנס להיריון היא באמצעות תרומת זרע. האופצייה קיימת כאשר בני זוג לא מצילחים להביא ילד לעולם והבעיה נמצאת אצל הגבר (תאי זרע באיכות נמוכה) או כאשר נשים בוחרות להקים משפחה לבד בלי בן זוג או כאשר נשים נמצאות במערכת יחסים חד מינית ורוצות להביא ילד לעולם.

מאמר זה נבדק ואושר על ידי פרופ' גליה אורון
 מנהלת היחידה לפוריות ולהפריה חוץ-גופית במרכז הרפואי כרמל.

אין לייחס למידע המופיע באתר תחליף לעיצה רפואית, התייעצות עם רופא או חוות דעת מקצועית. לקריאה על תנאי השימוש באתר.

יש לך שאלה? תגובה שברצונך לכתוב?
שלחי אלינו בטופס למטה את שאלתך/ תגובתך:

⇐ האתר אינו מתחייב לפרסם כל חוות דעת אלא לפי שיקול דעתו הבלעדי.

Scroll to Top